De bijzondere historie van Harculo en de IJsselcentrale​.

Ruim 60 jaar is er op het terrein van Centrale Harculo, in de volksmond bekend als de IJsselcentrale, in Zwolle energie opgewekt. De ontwikkelingen op het gebied van technologieën en automatisering hebben de afgelopen zestig jaar een enorme vlucht genomen. Centrale Harculo heeft in deze ontwikkelingen steeds vooropgelopen. Het terrein van de centrale krijgt een nu andere bestemming, één die vooruitblikt naar de toekomst met duurzame energie. Ook nu gaat Centrale Harculo dus nog steeds met de tijd mee.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis op engie.nl

1915

Weteringkade

Centrale aan de Weteringkade. Voorloper van centrale Harculo, gebouwd in 1915.
De N.V. Electriciteitsfabriek IJsselcentrale werd in 1911 opgericht. In 1915 nam het bedrijf zijn centrale aan de Weteringkade in Zwolle in gebruik. Tot 1931 werden de gebouwen en uitbreidingen ontworpen door de Zwolse gemeentearchitect L. Krook.

1933

Kristalbad 'Herculo'

Door het kristalheldere en zuivere water was de kolk in Harculo voor de oorlog jarenlang populair als openluchtbad. Met de komst van het openluchtbad in de Wipstrik en de oorlog raakte het bad langzaam uit de gratie.

1955

In gebruiksname

Centrale Harculo wordt in gebruik genomen. Het is een van de centrales in een netwerk die heel Nederland voorziet van energie.
Aantal MWh per jaar: 557.933 (1956)

1961

Uitbreiding

De productiecapaciteit werd in de jaren erna verder opgeschroefd om aan de steeds groter wordende energiebehoefte te voldoen. Aantal MWh per jaar: 971.520 (1963)

1967

Van kolen naar gas

Aansluiting van de centrale op het aardgas netwerk uit Slochteren. Aantal MWh per jaar: 1.852.328 (1969)

1967 ~

Uitbreiding

Er werd continue gesleuteld en verbeterd aan de centrale. Nieuwe technieken maakten de oudere productie-eenheden efficiënter of zelfs overbodig. Aantal MWh per jaar: 2.963.835 (1976)

1988

Efficiëntie

Aansluiting van de centrale op het aardgas netwerk uit Slochteren. Aantal MWh per jaar: 1.852.328 (1969)

2016

Sloop

In 2016 werd bekend dat de centrale ging sluiten. Sindsdien is het grootste deel van de centrale gesloopt. 7% van de oorspronkelijke gebouwen is bewaard gebleven.

2019

Start herontwikkeling

De transitie van de energiecentrale naar een duurzame omgeving is inmiddels in volle gang. Inmiddels krijgen de plannen vastere vorm en is er meer en meer bedrijvigheid op het terrein.

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.