Wederopbouwkunst in de IJsselcentrale

In de jaren 50, de periode waarin de energiecentrale werd gebouwd, kwam er landelijk meer aandacht voor het verfraaien van overheidsgebouwen. De overheid stimuleerde het toepassen van kunst in deze gebouwen en ontwierp er specifieke financieringsregelingen voor. Daardoor werden talloze bedrijven, fabrieken en bankgebouwen in de wederopbouwperiode voorzien van kunst. Deze monumentale kunst was bedoeld voor een specifieke plek, ontworpen aan of op een gebouw en gemaakt van materialen die passend waren bij de architectuur. Dit staat ook wel bekend als ‘gebonden kunst’: kunstwerken vormen een eenheid met het gebouw waarvoor ze zijn ontworpen. Kunst uit deze periode straalde vaak optimisme en vooruitgang uit, waarbij gebruik werd gemaakt van verschillende technieken en materialen.

Ook in en op het Dienstengebouw is monumentale kunst aangebracht, veelal aangeboden bij de opening in 1955. Stichting Kunst & Bedrijf bemiddelde bij de totstandkoming van deze kunstwerken en selecteerde kunstenaars die zich lieten inspireren door het thema elektriciteit en de maatschappelijke impact die de elektrificatie van Nederland had. Het Dienstengebouw kreeg met het aanbrengen van deze kunst een bijzonder eigen uitstraling. Een van de meest zichtbare kunstwerken is het wandkunstwerk van beeldhouwer Titus Leeser, hij maakte enkele niet vrijstaande betonnen beeldhouwwerken – reliëfs – in de voorgevel van het Dienstengebouw.

Lees meer over de kunst van de IJsselcentrale >> Kunst in de ‘Tempel der Techniek’ – IJsselcentrale Harculo – BOEi

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.