Pop up Bennies

Deze zomer gingen de poorten van de voormalige IJsselcentrale open voor publiek van de IJsselbiennale en voor bezoekers van het pop-up restaurant Bennies uit de Basis. Op het menu staan vooral pitabroodjes, gemaakt met een zelfgemaakte houtgestookte steenoven. In samenwerking met Stichting Kringloop Zwolle en Noggus is het terras geheel duurzaam ingericht.

Het culinaire experiment bij de oude IJsselcentrale bleek een gouden greep. Eigenaren Seb Dokman en Glenn Mosterd begonnen met vijf man, dat werden er al snel een stuk of dertig. Daarmee was het restaurant het kloppend hart van de IJsselbiënnale, een internationale kunstroute die van half juni tot en met half oktober langs de IJssel in Overijssel en Gelderland plaatsvond.

Er was veel belangstelling, in de lokale media vertelde Seb: “Straks zijn wij Bennies in de Basis, maar nu eerst nog even uit de Basis”, zegt Seb. Daarmee doelt hij op De Basis, een nieuw te openen hostel in hartje Zwolle. Naast slapen kun je er straks ook eten. Om proef te draaien voor het nieuwe hostelrestaurant, was de IJsselcentrale een unieke kans. Ze zijn er maar wat blij mee. “Het is een supermooie locatie”, zegt Seb.

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.