Kunst vertelt het verhaal.

In het dienstengebouw van de IJsselcentrale is een rijke verzameling wederopbouwkunstwerken aanwezig, zoals wandschilderingen, bronzen beelden en reliëfs. Het centrale thema is vooruitgang, gedrevenheid en optimisme.

Bruisende cultuur en recreatie.

Tal van bekende Nederlandse kunstenaars, zoals Titus Leeser, Huib de Ru en Hans Bayens, brachten werk in de centrale aan. Deze werken blijven bewaard. BOEi ontfermt zich over de hijshal, het dienstengebouw en het magazijn en geeft een nieuwe invulling aan deze gebouwen, die allemaal centraal op het terrein liggen. Zo zal er straks in het dienstengebouw ruimte zijn voor ondernemers en komt rond de oude centrale gebouwen een bruisende ontmoetingsplek voor Zwolle, met kunst, cultuur, dag-horeca, kleinschalig werken en recreatie. Kunstenaar en kwartiermaker Ronald A. Westerhuis zal de voormalige koelwaterhal omtoveren in een culture hub waar kunst, educatie, cultuur en horeca samenkomen.

Duurzaam recreëren

Het rivierlandschap langs de IJssel heeft al heel lang een belangrijke recreatieve betekenis voor Zwolle. Dit is terug te zien in de druk gebruikte fiets- en wandelroutes op en langs de dijk en de diverse parken en recreatiegebieden zoals “Het Engelse Werk”, landgoed Schellerberg en Windesheim.

Bij de herontwikkeling van het gebied willen we recreatieve fietsroutes rondom Zwolle, Harculo en Windesheim met elkaar verbinden en op een paar plekken de oevers toegankelijk maken. In het verleden was het voormalige Kristalbad in de zuidelijke insteekhaven favoriet bij de Zwollenaren en sportvissers zijn ook vandaag de dag rond de kolk te vinden.

Duurzaam recreëren in de nieuwe wijk houdt in dat dit in harmonie gebeurt met de Natura2000 in het aangrenzende gebied.

Op een van de mooiste plekjes van Zwolle wordt het project IJsselcentrale gerealiseerd. Een energieneutrale woonwijk waar wonen, werken en recreëren een duurzame symbiose vormen. 

De bijzondere ligging van de IJsselcentrale, grenzend aan de IJssel en het Natura 2000 gebied geeft ons de unieke kans onze ambities voor een duurzame toekomst waar te maken.

Om de gebiedsvisie te realiseren is er een ontwikkelproces in 5 stappen opgezet.

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.