UPDATE Koelwaterhal

Kunstenaar Ronald A. Westerhuis tranformeert de voormalige Koelwaterhal tot een centrum voor kunst en cultuur. ‘Coolwater’ wordt een plek van verbeelding, verbinding en een reflectie naar de toekomst.

Inmiddels zijn er grote stappen gezet in het aanpassen van de Koelwaterhal. Ronald A. Westerhuis: ‘De mogelijkheden die deze ruimte biedt vraagt, nog afgezien van de omgeving, om een zorgvuldige aanpak. Iets aanpassen in deze hal is vrij snel onomkeerbaar en daarom werken we volgens een ingewikkeld stappenplan. Zo weten we precies wat, waar en wanneer iets moet gebeuren en houden we de essentie van het gebouw in tact.

Bij elke beslissing weeg je af of er niets van de essentie in het gebouw verloren gaat.  

Bij de oorspronkelijke bouw is er een mooie balans tussen functionaliteit en vorm, maar de hal is in de loop van de jaren uitgebreid waarbij esthetiek niet altijd op de eerste plaats stond. Ook de veiligheid is bij de werkzaamheden van cruciaal belang. De kelders in de hal zijn 9 meter diep, het gebouw gaat net zover de grond in als de lucht. Mijn ervaring in de offshore komt hier goed van pas. De kelders zijn inmiddels waterdicht en er is plaatsgemaakt voor het inrichten van de hal, waarbij we zoveel mogelijk een modulaire indeling aanhouden.

Lees meer over de Koelwaterhal

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie.┬áHet koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.