Requiem voor de IJsselcentrale

De sloop van de Centrale Harculo – beter bekend als de IJsselcentrale – is inmiddels afgerond. Ruim 60 jaar is op dit terrein energie opgewekt en is het gebouw beeldbepalend geweest voor Zwolle-Zuid. Nu is het tijd om afscheid te nemen van dit iconische gebouw. Veel bewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische gebouw die een podium verdienen. Deze verhalen brachten we in de zomer van 2019 samen in en rondom de voormalige Centrale Harculo in de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale.

In de vorm van theater, muziek, dans en alles daar tussenin brengen de wijkbewoners uit Zwolle-Zuid (De Bruisende Buren) samen met theatermakers Wessel de Vries, Sara van Gennip, Céline Hoex, Stan Verberkt, Roel Goedhart en Lusanne Arts deze verhalen tot leven. Ook muziekvereniging Kunst Na Arbeid, Vrouwenkoor Gioia, Less is More Band en de Zwolse Harmonie zijn onderdeel van de voorstelling. Requiem voor de IJsselcentrale is gratis toegankelijk, maar reserveren is wel noodzakelijk.

Requiem voor de IJsselcentrale is een vervolg op eerdere edities van Bruisende Buren in 2016 en 2017. In de Bruisende Buren voorstellingen staan verhalen, dromen en herinneringen van bewoners uit Zwolle-Zuid centraal. Samen met de bewoners vertalen we deze verhalen naar muziek en theater. Bruisende Buren is een initiatief van Kameroperahuis en deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door ENGIE, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en het BuurtCultuurfonds Zwolle. 

Over De Bruisende Buren
De Bruisende Buren is muziektheater voor, door en over bewoners van Zwolle-Zuid. Wijkbewoners ontmoeten elkaar op verrassende manieren en de wijk gaat er extra door bruisen. Een eerste kleinschalige muzikale en theatrale route ‘Ontdek De Bruisende Buren’ heeft in juni 2016 plaatsgevonden. In juni 2017 presenteerden we een nieuwe editie geïnspireerd op Hair, de geruchtmakende musical uit 1969. Deelnemers schreven eigen nummers onder begeleiding van een professionele muzikale coach. Dit resulteerde in de muziektheatershow De Bruisende Buren goes Wild! in samenwerking met het wijkkoor van Zwolle-Zuid in de Nieuwe Bierton.

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.