IJsselbiennale

Afgelopen zomer was de Centrale Harculo tijdelijk geopend. Van 18 juni t/m 19 september was het een onderdeel van de IJsselbiënnale.

Wat is de IJsselbiënnale?

De IJsselbiënnale is een internationale kunstroute langs de IJssel. Bij deze langste kunstroute van Nederland vindt de bezoeker bijna 30 spannende en monumentale kunstwerken, verspreid langs bijna 120 kilometer IJssellandschap van Doesburg tot Zwolle. Het thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op ons landschap. Onder de titel ‘TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID’ maken professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland speciaal voor de IJsselbiënnale een kunstwerk. De kunstwerken lichten plekken uit en verhalen over het inspirerende rivierenlandschap in de bijzondere IJsselvallei. Daarnaast zijn er tal van activiteiten te beleven, mede georganiseerd door meer dan 100 cultuurmakers en organisaties uit de wijde regio.

Startlocatie Harculo

Bezoekers aan de IJsselbiënnale kunnen overal beginnen, maar er zijn drie startlocaties gemaakt: plekken waar je alle informatie krijgen die je nodig hebt om op pad te gaan en meteen de sfeer kan proeven van de IJsselbiënnale. Eén van die locaties is de Centrale Harculo. De IJsselbiënnale strijkt daar deze zomer neer en zorgt er voor nieuwe energie.

Activiteiten

Op het terrein van de centrale zijn er van 18 juni t/m 19 september diverse activiteiten:

  • In het magazijngebouw – vlak naast de grote hijshal – zit het informatiepunt van de IJsselbiënnale: hier kun je alle informatie krijgen, routekaart en reisgids kopen en andere leuke dingen.
  • Ook in het magazijngebouw: er zijn verschillende tentoonstellingen te zien, onder meer een fototentoonstelling van De Stad Verbeeldt, een groepstentoonstelling van 10 kunstenaars uit de regio, een tentoonstelling met kunstwerkjes die leerlingen gemaakt hebben bij een educatief project, een fotografietentoonstelling, een presentatie van duurzame bedrijven en initiatieven uit de IJsselvallei en een presentatie van gemeenten, waterschappen en bedrijven rondom klimaatadaptatie.
  • In het hevelgebouw is een video-installatie te zien van een Filipijnse kunstenaar, als onderdeel van de buitententoonstelling.
  • Op het terrein zelf staan twee grote kunstwerken: één van Ronald Westerhuis die binnenkort aan de slag gaat met het Coolwater project in het koelwatergebouw. Het andere werk is van een kunstenaar als onderdeel van een tentoonstelling in Kunstruimte Het Langhuis in de binnenstad.
  • In de laatste week van de IJsselbiënnale – tussen 13 en 19 september – organiseren we een IJsselcongres voor professionals uit de gebiedsontwikkeling. De precieze datum is nog niet bekend.
  • Op zaterdag 18 september sluiten we af met een feestelijke publieksafsluiting.
Horeca

Ook is er de hele zomer horeca aanwezig: die wordt verzorgd door Bennies uit de Basis. Gedurende de IJsselbiënnale zal Bennies uit de Basis de tijdelijke horeca op het terrein gaan verzorgen. Hierbij zullen ze de sfeer van een laagdrempelig cultuurcafé na gaan streven. Naast overheerlijke gerechten, waaronder eigen gemaakt Pita brood, uit een eigen gemaakte houtgestooke steenoven, zullen ze de gasten ook voorzien van een heerlijke kop koffie op het terras. De inrichting van dit terras is door Bennies uit de Basis zelf gemaakt van gerecycled hout. Daarnaast helpt Stichting Kringloop Zwolle mee aan de inrichting en aankleding van de locatie. Alle informatie is vanaf eind mei te vinden op de website  https://ijsselbiennale.nl/programma/. Er verschijnt tevens een programmaboekje dat vanaf 18 juni gratis af te halen is bij de Centrale Harculo. Vanzelfsprekend volgen we de richtlijnen rondom corona-maatregelen op de voet, om zo verantwoord en veilig bezoekers te kunnen ontvangen.

Wat betekent dit voor u als buurtbewoner?

Gedurende de periode tussen 18 juni en 19 september zullen er dus meer mensen in de buurt zijn, en wat meer verkeer. De meeste bezoekers komen op de fiets, want de IJsselbiënnale is een fietsroute. Maar we verwachten natuurlijk ook bezoekers met de auto. Die parkeren op het terrein van de centrale zelf. De route die we aangeven om er te komen gaat over de Hollewandsweg en dan via de IJsselcentraleweg naar de centrale. De fietsroute gaat vervolgens over het Beekmanpad. We verwachten – alleen voor de IJsselbiënnale – 100 tot 150 bezoekers per dag, verspreid over de dag. En er is natuurlijk de verwachting dat de horeca zelf ook publiek zal trekken. De openingstijden van het startpunt is van 9.00 – 18.00 uur. Een enkele keer is er misschien een activiteit in de avond, bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst. En waarschijnlijk zal de feestelijke afsluiting tot in de avond doorlopen.

Meer weten?

Als u meer wilt weten, of als u– ondanks de maatregelen die genomen worden– toch hinder ondervindt, meld u zich dan bij de IJsselbiennale  via het algemeen telefoonnummer (0570-244002) of tijdens de IJsselbiënnale er plekke, bij de informatiebalie in het magazijngebouw. In de zomer 2021 wordt de Centrale Harculo een hotspot vol nieuwe, creatieve en optimistische energie! Dus: kom vooral kijken, geniet van de kunst en alle andere dingen die er te zien en doen zijn, strijk neer op het tijdelijke terras. Of meld u aan als u ook betrokken wil zijn en bijvoorbeeld gastvrouw/heer wil zijn.

In het kort:

Periode: 18 juni t/m 19 september

Openingstijden: 9.00 – 18.00 uur

Meer informatie: ijsselbiennale.nl

0570-244002

info@ijsselbiennale.nl

Koelwaterhal

In de Koelwaterhal werd het water uit de IJssel gezuiverd voor het energieproces van de centrale. Kwartiermaker en kunstenaar Ronald A. Westerhuis: “Het eerste moment dat ik de koelwaterhal binnenstapte wist ik: dit is mijn plek, mijn magnus opus. De jarenlange ervaring als offshore supervisor en 20 jaar als beeldhouwer waren direct verbonden op deze plek vol energie. Het koelwatergebouw wordt een bron van positieve en schone energie, letterlijk en figuurlijk.